Haninge kommun                                                                                                                    2016-12-DATUM

Stadsbyggnadskontoret

Planavdelningen

136 81 Haninge

stadsbyggnad@haninge.se

Samrådsyttrande för detaljplan Kolbotten 6:1 m.fl. Dalarö etapp 2a. ”PLAN 2015. 12.”

Jag/vi inkommer härmed med följande synpunkter:

Synpunkter angående fastighet Dalarö, Kolbotten 6: _____

(här anger du din fastighetsbeteckning)

 Kort sammanfattning

Vi har följande invändningar mot detaljplanens förslag:

  1. (HÄR KAN DU LÄGGA IN EVENTUELLA EGNA PUNKTER)
  2. Teknisk lösning för VA-systemet
  3. U-området vid Kolbottens småbåtshamn och strandängar samt prickmark i vatten
  4. Ringvattenledning för vatten till Holmdalen och Telegrafberget m.fl.
  5. Kommunens placering av pumpstation för spillvatten (E1)
  6. Trädfällning
  7. Utformning av byggnader

 

  1. (OM DU HAR EGNA PUNKTER KAN DU LÄGGA IN DEM HÄR)

1.    Teknisk lösning för VA-systemet

Jag/vi upplever att kommunen inte har utrett frågan om vilken teknisk lösning för det planerade VA-systemet som är bäst för Kolbotten/Vadviken ur ett totalt samhällsekonomiskt perspektiv då föreslagen lösning innebär merkostnader för den enskilda fastighetsägaren.

Kommunen har bristfälligt redovisat vald teknisk lösning för VA-installationen. Jag/vi upplever att kommunen redan hade bestämt sig för vilken teknisk lösning man vill arbeta med innan detaljplanearbetet påbörjades. Vald lösning presenterades översiktligt vid informationsmöte 23 februari 2016 utan att erforderliga utredningar hade utförts.

Den föreslagna VA-lösningen innebär merkostnader för VA-installationen för varje enskild fastighetsägare jämfört med områden där utbyggnad av VA sker med andra lösningar, t ex självfallssystem. Varje enskild fastighetsägare får i föreslagen lösning själv bekosta schaktning och eventuell sprängning samt bortforsling av massor för installationen av den s.k. LTA-pumpen. Fastighetsägaren får även bekosta framdragning av el till pumpen.

Med ett LTA – system kan rören längs våra vägar förläggas grundare, vilket ger stora besparingar för kommunen. Vi anser därför att det är skäligt och rimligt att kommunen tar kostnaden för schakt och återfyllning av grop för LTA- pumpstation och för elanslutning av pumpstation. Vi förstår inte varför kommunen har valt den modell på LTA – pumpstation, som har längst bygglängd 2,7 m. Av visade modeller finns det en med bygglängd 1,9 m som andra kommuner har valt. En längre bygglängd ger högre schaktkostnad, mer sprängning och fler lastbilstransporter. Det innebär en stor påfrestning på våra vägar och vår miljö. För den föreslagna modellen krävs en grop med ett djup av 3 m och en diameter på 3 m. Vilket medför en schaktvolym på 21m3. Fastighetsägarna kommer att få betala en mycket hög anslutningsavgift ca 250 000:- gäller för år 2016. Att fastighetsägaren utöver anslutningsavgiften skall betala en extra avgift för ett LTA – system som han påtvingats, kan vi av rättviseskäl ej acceptera.

Detta är en merkostnad som andra fastighetsägare inom Haninge kommun inte behöver betala vid val av andra tekniska lösningar än ett LTA-system. Om kommunen framhärdar ett LTA-system anser vi att kommunen ska bekosta installation av själva LTA-pumpen på grund av likställighetsprincipen, det vill säga det ska vara lika anslutningsavgifter för samtliga fastighetsägare inom VA-kollektivet i Haninge kommun. Här överför kommunen kostnader på enskilda fastighetsägare, kostnader som borde ingå i den kommunala VA-taxan.

Den enskilde fastighetsägaren kommer också med den valda/förslagna tekniska lösningen att

upplåta sin egna privata mark till kommunaltekniska anläggningar, något som andra fastighetsägare inom kommunen inte behöver göra.

Detta strider mot principen att alla kommuninnevånare skall behandlas lika. Fastighetsägare som ansluts till självfallsystem betalar ingen extra avgift utöver anslutningsavgiften.

Vi anser därför att fastighetsägaren har rätt att fakturera kommunen för schakt och återfyllning av grop och för elanslutning av pumpstation.

Kombinerat självfall och LTA – system

Vi föreslår att kommunen ger konsulten Ramböll i uppdrag att titta på ett kombinerat självfalls- och LTA- system för vårt område. Det är i detta systemhandlingsskede som alternativa lösningar skall prövas och utvärderas. Det är viktigt att både kommunens kostnader och fastighetsägarens kostnader medtas och redovisas.

Sammanfattningsvis, vi önskar få denna fråga ytterligare utredd samt att Haninge kommun redovisar och motiverar val av tekniska lösningar bättre.

2.    U – området vid Kolbottens småbåtshamn och strandängar samt prickmark

Markerat U – område enligt planförslaget på föreningens naturmark och vid föreningens småbåtshamn skall tas bort. Observera att ankringsförbud inom gråmarkerat vattenområde ej kan införas, då det starkt begränsar vår verksamhet. Vidare vill inte föreningen bli ersättningsansvarig om bryggankare driver och skadar Kommunens sjöförlagda ledningar. Vid hårt väder och grov sjö flyttar sig bryggankare och bojstenar. Föreningen har vid ett flertal tillfällen fått rätta upp bryggan och flytta tillbaka bojstenar. Åtkomligheten för underhåll av de sjöförlagda ledningarna försvåras av att kättingar till bryggankare kommer att ligga över dessa.

Spillvattenledningar till reningsverket från Kommunens pumpstation vid Kattviksvägen skall följa Strandvägen och ej förläggas på föreningens naturmark ner till småbåtshamnen. Genom att förlägga ledningarna längs Strandvägen slipper kommunen schakt och återfyllningskostnader eftersom man kan samutnyttja schakten för spillvattenledningen från fastigheterna till Kommunens pumpstation. Vidare blir det kortare ledningsdragning till reningsverket när man slipper att gå omvägen via Kolbottens småbåtshamn.

Slutligen, utgår jag/vi från att prickmark på vatten inte påverkar vår verksamhet samt förläggning av bryggor och anläggningar i båthamnen.

3.    Ringmatningsledning för vatten till Holmdalen, Telegrafberget m.fl.

Ringmatningsledning för vatten till Smådalarö skall förläggas på kommunalmark och ej på föreningens naturmark.

Bästa lösningen är att placera tryckstegringsstation för vatten och ringledning på Smådalarö och att försörja Smådalarö med en ledning närmre kanalen.

Det finns kommunal mark på båda sidor om Vadviken längre söder ut i viken som borde kunna användas för försörjning av områden på östra sidan av Vadviken. Kommunen bör utreda att i första hand använda kommunal mark till ledningsdragningar.

4.    Kommunens pumpstation för spillvatten (E1 på plankarta 1)

Pumpstationens föreslagna läge i plankarta 1 är inte acceptabelt då den är placerad på unik naturmark, strandängar, som är privatägd mark av Kolbottens Fastighetsägareförening. Angiven placering av Kommunens pumpstation med 15m3 bräddtank för spillvatten enligt planförslaget kan alltså ej accepteras. Pumpstationen är placerad på Kolbottens unika strandängar som är privatägd mark av Kolbottens fastighetsägareförening. Kolbotten har en historia av att ha försörjt Dalarö samhälle med jordbruksprodukter, fiske och sötvatten-is. Det är på denna strandäng som Haninge Kommun föreslagit placering av en pumpstation. Enligt våra experter är rekommenderat avstånd minst 50 m för att ej störas av lukten från en pumpstation med spillvatten. Kommunens förslag till placering uppfyller inte de miljömässiga kraven.

Utöver lukten har det kommit till vår kännedom att det intermittenta ljudet från start och stopp av de två pumparna kommer att upplevas som störande för fastighetsägare, människor och djur i omgivningen på föreningens strandängar.

Kommunens pumpstationen för spillvatten skall flyttas till Kattviksvägen.

Med denna placering minskar risken för klagomål om avloppslukt eftersom Kattviksvägen har tät biltrafik och få gående, vidare underlättas framtida anslutning av Malmen och Kattvik.

5.    Trädfällning

Den administrativa bestämmelsen som reglerar fällning av träd föreslås endast omfatta ekar då det är gott om större tallar inom detaljplaneområdet.

6.    Utformning av byggnader

I planbeskrivningen på sidan 33 anser vi inte att kommunen ska reglera vilket fasadmaterial som får användas inom detaljplaneområdet.

Med vänliga hälsningar

 

_____________________________________________________________ (Underskrift här)

 

____________________________________________________________

(Namnförtydligande här)

 

_____________________________________________________________

(Postadress här)

 

__________________________________________________________

(Postnummer och ort här)

 

_________________________________________________________